Naslovnica » LIFESTYLE » Recite šta vidite na slici i potražite odgovor

Recite šta vidite na slici i potražite odgovor

Recite šta vidite na slici i potražite odgovor

Rorschachov test mrlja je jedan od najcijenjenijih tzv. projektivnih testova koji se koriste u psihoanalitičkoj teoriji. Švicarski psihijatar Hermann Rorschach je kapnuo tintu na papir, presložio ga i time dobio simetrične, ali nedefinisane oblike.

TEST2

Rorschach je mrlje pokazivao hospitaliziranim pacijentima, ali i drugim ljudima.

Rorschachov test se ne tumači na osnovi samo jednog odgovora, već se odnosi na ukupnu sumu odgovora.

Ispitanici tokom testa pogledaju na karticu i kažu šta vide, usredotočujući se na cijelu sliku ili samo jedan aspekt, dajući odgovore, odnosno tumačenje koje im padne na pamet, a svi se odgovori bilježe u protokolu testa. Sadržaj se može protumačiti i simbolički, a ispitivača zanima kako se odgovor oblikuje, opažanje, razlozi tog odgovora ili njegovog sadržaja. Rorschachovim testom, smatra se, daje se uvid u inteligenciju pojedinca, kulturu kojoj pripada, nivo anksioznosti, odnos prema realitetu i niz drugih varijabli.

Kartica ima 10, a mi vam danas predstavljamo 5 najpoznatijih.

Inače, test je vrlo složen kao i ljudska psiha te ga stoga u ovom skraćenom izdanju ne možemo uzeti za ozbiljno, a i iz odgovora ne možemo donositi nikakve stručne zaključke. Prenosimo ga u duhu zanimljivosti.

Krenimo…

Pogledajte prvo fotografije, te razmislite što vidite. Zatim potražite odgovor. Odgovora može biti nebrojeno te je moguće da svoj nećete pronaći u tri ponuđena koji su najčešći.

Slika 1

SLIKA1

Šta vidite?

1. Rentgenski snimak prsnog koša koja pokazuje srce, pluća i krv?
2. Ekscentričnog profesora s čupercima sijede kose i velikim nosom?
3. Ražu?

Ako vidite…

1. Rentgenski snimak: Ovo sugerira kako unutar sebe nosite stvari koje biste željeli izraziti, ali birate patiti u tišini i nikog ne uznemiravati. Generalno vam je teško nekog odbiti i reći ne.
2. Profesor: Dobronamjerni ste, samokritični, te vrlo dobar prijatelj i mislilac.
3. Raža: Nenametljivi ste, te vam se ponekad događa, ne nužno vašom voljom, da vas izguraju jači karakteri. Kao rezultat toga imate potrebu da se branite češće nego što je potrebno.

Slika 2

SLIKA2

Šta vidite?

1. Par nojeva, koji su okrenuti jedan prema drugom?
2. Insekta s kliještima, poput jelenjaka?
3. Sunčane naočale, grudnjak ili bradu?

Ako vidite….

1. Ptice: Rastrošni ste, premda se ponekad ne osjećate dobro zbog toga. Balansirate između ekstremnih raspoloženja, shvaćate se preozbiljno ili jednostavno ne marite.
2. Insekt: Vrlo ste marljiva osoba, a uspjeh vam dolazi prirodno. Postavljate si planove i slijedite ih.
3. Sunčane naočale, grudnjak ili brada: Držite do vašeg izgleda, iako ponekad previše brinete o tome šta ljudi misle o vama, te tražite vanjska rješenja (novi auto, odjeća), za unutrašnje probleme.

Slika 3

SLIKA3

Šta vidite?

1. Jakog muškarca koji napinje mišiće?
2. Škorpiona?
3. Maternicu?

Ako vidite…

1. Jakog muškarca: Ovo sugerira kako ste sposobni, te završavate ono čega se primite. Prirodno ste nadareni i uvijek otvoreni za izazov.
2. Škorpion: Fizički ste vrlo osjetljivi, ali ne i emocionalno.
3. Maternica: Imate osjećaj neiskorištenog potencijala. Vaše ideje o tome kako bi stvari trebale funkcionirati su vrlo žive, no ako vas život razočara, vaši uspjesi pružaju vam slabu utjehu.

Slika 4

SLIKA4

Šta vidite?

1. Klauna s crvenim nosom, lice koje se smješi i plazi jezik?
2. Ženu u haljini?
3. Igračku nalik zvrku?

Ako vidite….

1. Klauna, jezik: Ovo sugerira kako ste društveni i dobro se snalazite među ljudima. Ipak, imate navike koje bi mogle zabrinuti vaše prijatelje.
2. Žena: Karizmatična ste osoba, često na neobičan način. Ovim privlačite pažnju, što je dobro za vaš ego, ali ne pomaže nužno vašem samopouzdanju.
3. Igračka: Ponekad, kada stvari postanu teške, razmišljate o prošlosti i vremenu kad ste smatrali da pripadate svijetu i niste se morali konstantno dokazivati.

Slika 5

SLIKA5

Šta vidite?

1. Usta s jezikom i krajnicima?
2. Par pilića okrenutih jedan prema drugom?
3. Crvenu mačku?

Ako vidite…

1. Usta: Jak ste karakter. Vaša pojava, kao i djela privlače pažnju gdje god se pojavite.
2. Pilići: Vrlo ste brižna osoba, te pokazujete brigu za druge toliko da se ponekad čini kako ništa ne tražite zauzvrat.
3. Mačka: Vaše veze mogu ponekad biti poput gume od bicikla s pukotinom – možete puno ulagati, a da opet niste sigurni da to funkcionira.

x

Check Also

Govor tijela: 8 pokreta s kojima ćete dobiti sve što poželite u svakoj situaciji

Govor tijela: 8 pokreta s kojima ćete dobiti sve što poželite u svakoj situaciji Osjećate ...

error: